aardpeer

Johan Janse

De Bosmantel

Deze bijzondere tuinderij zich op de monden van zijn eigen gemeenschap. Want: goed eten zonder onnodig transport steunt de plaatselijke gezondheid en werkgelegenheid. Bij de Bosmantel krijg je niet zomaar producten, nee alles wordt zo natuurlijk mogelijk geteeld en het draagt daarmee rechtstreeks bij aan het herstel van de natuur.

Ontmoet Johan, mede-eigenaar van de Bosmantel. Met zijn tuinderij in Andijk in Noord-Holland richt hij zich op de monden in zijn eigen gemeenschap. Want: goed eten zonder onnodig transport steunt de plaatselijke gezondheid en werkgelegenheid.

Bij de Bosmantel krijg je niet zómaar producten. Alle groenten, vruchten en bloemen worden op zo’n natuurlijk mogelijke wijze geteeld én dragen rechtstreeks bij aan het herstel van de natuur, aldus Johan. Zo worden er geen middelen gebruikt die de ecosystemen verstoren.

Johan wil jou graag verrassen. In zijn winkel biedt hij het hele jaar door groente pakketten en abonnementen aan. Welke soorten groenten er in het pakket zitten, kan van week tot week variëren. Spannend dus!

Johan zet bodemvruchtbaarheid centraal in zijn werk. Hoe zit dat precies? Johan teelt op kleine schaal en wisselt zijn gewassen. Daarnaast geeft hij de ruimte aan wilde grassen en kruiden. Meer dan 10 procent van zijn land is daarvoor gereserveerd, zodat die planten lekker vrijuit kunnen groeien en bijen en insecten aantrekken.

Uiteraard doet Johan dit niet alleen! Hij krijgt hulp van werknemers. Soms dragen ook mensen als vrijwilliger hun steentje bij, omdat ze graag willen leren en helpen. Zo draagt de gemeenschap zelf bij aan de voedselproductie én genieten we van heerlijk werken in de natuur.

We hielpen Johan samen met de obligatiehouders in 2021 aan grond! Fantastisch toch?

evenementen

Wij veranderen de wereld, en jij kan er bij zijn! Iedereen die wil bijdragen aan een vitale bodem, gezond eten en grotere soortenrijkdom en die wil helpen om dat voor de komende zeven generaties zo te houden, is welkom.

bekijk alle evenementen

laatste nieuws

Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!

bekijk al het nieuws
De Bosmantel