aardpeer

laatste nieuws

Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!

Het is nat, heel nat! 🌧️

 - Het is een enorm nat jaar wat een enorme uitdaging is voor onze boeren. Natuurvriendelijk boeren betekent dat je te maken hebt met, jawel, de natuur. Dus ook alle regen. Lees hoe Jelle het ervan afbrengt met al deze nattigheid.

De rol van gezonde bodems in de toekomst

 - Onze aarde is bedekt met bodems die de basis vormen voor vrijwel al het leven op het land. De gezondheid van deze bodems is cruciaal voor klimaatregulering, waterbeheer, voedselproductie en biodiversiteit. Lees hier waarom bodemgezondheid belangrijk is

Aardpeer, Samen voor Grond en Land van Ons slaan de handen ineen voor De Jonge Voedselbosboeren

 - In een unieke samenwerking kopen maatschappelijke coalitie Aardpeer, Samen voor Grond en burgercoöperatie Land van Ons samen 13 ha landbouwgrond in Elst. Met een gezamenlijke investering wordt de realisatie van het Voedselbos De Laar, gegund door de provincie Gelderland aan de Jonge Voedselboeren, in landschapspark Lingezegen mogelijk gemaakt.

Doe mee op Earth Day en help ons de 1 miljoen te bereiken

 - Op 22 april vieren we Earth Day, een dag gewijd aan het vieren en beschermen van onze prachtige planeet. En wat een betere manier om dit te vieren dan door die dag te investeren in de natuur?

Verlenging inschrijvingsperiode voor Samen voor Grond Obligaties tot 25 april

 - De Samen voor Grond III campagne is met twee weken verlengd, zodat we op 25 kunnen sluiten, kort na Earth Day. Dit is besloten om meer mensen de kans te geven om mee te doen. De campagne, die al 750.000 euro heeft opgehaald, heeft als doel om minimaal 1 miljoen euro bijeen te brengen om deze boeren te ondersteunen bij het realiseren van hun dromen.

Nederlandse vlinders hebben het zwaar: ‘Laagste aantallen sinds 1992'

 - Het gaat niet goed met de vlinders in Nederland. Bij de jaarlijkse telling zijn vorig jaar veel minder vlinders gezien dan andere jaren. Uit nieuw onderzoek blijkt zelfs dat 2023 het slechtste vlinderjaar ooit was.

Terugblik | Lancering Samen voor Grond III

 - Op 29 februari lanceerde de campagne Samen voor Grond III, dat deden we feestelijk bij Plaats de Kleine Aarde in Boxtel. We kijken terug op een prachtige avond!

Geef boeren grond voor verandering

 - Aardpeer gaat samen met boeren en burgers 3.5 miljoen euro ophalen voor natuurvriendelijke boeren in Nederland. Op donderdag 29 februari 2024 geven we het startschot om grond veilig te stellen voor drie natuurvriendelijke boerenbedrijven en voedselinitiatieven.

Ontmoet de tweede Samen voor Grond III boer

 - Op 29 februari gaan we live, met Samen voor Grond 3! In 6 weken tijd gaan we 3.5 miljoen euro ophalen voor natuurvriendelijke boeren. Ontmoet een van deze boeren; Burgerboerderij de Patrijs

Impact blog | Bodembiologie

 - Jurjen heeft de pen weer opgepakt! Deze keer neemt hij je mee in hoe de bodembiologie gemeten wordt en hoe we dit bij Aardpeer zouden kunnen toepassen.

Op bezoek bij Herenboeren aan den Drecht | Blog Impact meten

 - We gingen op bezoek bij Herenboeren aan den Drecht, 2 jaar terug haalden we via de obligaties van Samen voor grond II het geld op om de grond vrij te kopen voor deze toffe Herenboerderij. We spreken met boer Ledjaar en penningmeester Hans, zij vertellen hoe het gaat met de boerderij, de grond, de dieren, de mensen en natuurlijk de gewassen!

Ontmoet de eerste Samen voor Grond III boer

 - Er komt weer een nieuwe campagne aan!! Hiervoor selecteerde we enorm leuke boeren. Vandaag stellen we er vast eentje aan je voor. Tromgeroffel...

Van wie is het (platte)land? | Rijksmuseum Twenthe

 - Dit najaar staat Rijksmuseum Twenthe in het teken van de vraag Van wie is het (platte)land? Veel van de maatschappelijke vragen van deze tijd komen immers samen in het landelijk gebied: van stikstofcrisis tot energietransitie en van biodiversiteitsverlies tot de toekomst van onze voedselvoorziening. Op zaterdag 18 november en zondag 26 november organiseert Rijksmuseum Twenthe twee publieksevenementen waarin bovenstaande vragen verder worden verkend. Met o.a. De Correspondent-journalist Thomas Oudman

Gezocht Brabantse Boeren

 - Ben jij een gedreven boer met een passie voor natuurvriendelijke landbouw? Heb je dat perfecte stuk grond in het Van Gogh Nationaal Park op het oog, en zoek je een partner die voor jou die grond kan aankopen? Dan zoeken we jou! In samenwerking met Brabants Bodem, Van Gogh Nationaal Park en De Plaatsen gaan we deze lente een campagne starten.

Nieuwe impuls voor Rotterdam de boer op vanuit Droomfonds Nationale Postcode Loterij!

 - Dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij is Natuurmonumenten samen met de 23 partners (waaronder Aardpeer) een stap dichterbij het realiseren van spectaculair meer boerenlandnatuur rondom Rotterdam. We zijn enorm blij dat de Nationale Postcode Loterij met het Droomfonds dit initiatief zo’n impuls geeft.

Herenboeren 10 jaar

 - Op 31 oktober 2023, vandaag precies 10 jaar geleden, werd onze partner Stichting Herenboeren opgericht. Tien prachtige jaren waarbij er waanzinnig veel tot stand gebracht door duizenden mensen die dezelfde ambitie en drive voelen. Naast vele boerderijen ook wij: Aardpeer, samen voor grond!

Op bezoek bij Willemien

 - In onze zoektocht naar hoe we onze impact gaan meten gaan we langs bij verschillende van onze Aardpeerboeren. Om met ze in gesprek te gaan, te horen hoe het gaat en te vragen hoe zij, de expert, impact zouden meten. Ons eerste bezoek is aan Willemien, onze jongste Aardpeerboerin met haar bedrijf Fruitweelde.

Blog: Impact meten

 - Onze Aardpeer Jurjen is op een zoektocht naar hoe wij onze impact gaan meten. Dat we impact maken, dat is voor ons een feit! Maar hoeveel, dat is de vraag. In zijn blog neemt Jurjen je mee in deze zoektocht.

Ik wil kaas - Een kaasabonnement bij de Patrijs

 - In december hielpen we Burgerboerderij de Patrijs met het overnemen van een gangbaar melkveebedrijf in het Gelderse Laren. Zij zijn hard aan de weg gaan timmeren met hun duurzame ideeën. Nu is het tijd dat niet alleen het voer uit de buurt komt, maar dat ook alle melk binnen Nederland blijft. Alle ‘wereldmarktmelk’ van De Patrijs wordt voortaan kaas. Daarvoor zoeken ze 1.000 huishoudens.

Terugblik: Triodos Impact Markt

 - Wat een heerlijke dag, de Triodos impact markt waar we met onze stand vele mensen ontmoet en geïnspireerd hebben!

Gast column | Boerenkracht benutten

 - Joks Janssen neemt je mee in zijn gast column; Boerenkracht benutten. Joks is Professor of Practice ‘Brede welvaart in de regio’ aan Tilburg University en senior adviseur duurzame gebiedsontwikkeling bij Het PON & Telos daarnaast was hij lid van de selectiecommissie in ons traject Samen voor grond in Brabant.

Hoe gaat het nu met Herenboeren Land van Weert?

 - Het is alweer 2 jaar geleden dat we Herenboeren Land van Weert hielpen aan grond! Benieuwd hoe het nu met ze gaat?

Maak kennis met Aardpeer Simone

 - Maak kennis met nieuwe Aardpeer Simone Lips. Per 1 maart versterkt zij het Aardpeer team. Simone gaat de Aardpeer community opvrolijken met evenementen, webinars en inspiratie. @Simone, welkom!

Maak kennis met Aardpeer Jurjen

 - Maak kennis met onze nieuwe Aardpeer Jurjen Groot. Per 1 maart versterkt hij het Aardpeer team. Jurjen zal zich inzetten voor de Aardpeer beweging door zoveel mogelijk boeren aan betaalbare grond te helpen! @Jurjen, welkom!

Nieuwe aardperen Petra en Henri

 - Sinds begin 2022 pachten Petra en Henri van Engelen vijf hectare van BD Grondbeheer. Het Aardpeer­ land, zoals zij het noemen! Welkom Petra en Henri!

Groenboerenplan overhandigd aan de minister van Landbouw

 - Vandaag wordt namens duizenden biologische-, biodynamische, agro-ecologische en kringloopboeren het Groenboerenplan, een tien-punten-plan, overhandigd aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Henk Staghouwer, en de minister van Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal. Het Groenboerenplan wil perspectief bieden voor alle boeren die willen meebewegen naar een toekomstbestendige landbouw.

Onderteken het groenboerenplan

 - Namens duizenden biologische-, biodynamische, agro-ecologische en kringloopboeren werd het Groenboerenplan, een tien-punten-plan, overhandigd aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Henk Staghouwer, en de minister van Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal.

Met De Plaatsen kan iedereen investeren in het voedselsysteem van morgen

 - Het is geen nieuws dat we kampen met een aantal crises die zich gelijktijdig voordoen. De klimaatcrisis weet zich omringd door urgente problemen rond onder meer biodiversiteit, stikstof en landschap. Een vitale bodem werkt daarbij als een vliegwiel voor verandering met een beter klimaat, meer biodiversiteit, een aantrekkelijk landschap, een gezonder milieu maar ook een regionalisering van ons voedselsysteem.

2,9 miljoen euro voor 5 boeren!

 - Ruim 250 investeerders hebben voor 2,9 miljoen euro ingeschreven op de Samen voor Grond II obligatielening. Met de inleg wordt 35 ha landbouwgrond aangekocht voor de transitie naar een natuurvriendelijke voedselproductie, een gezondere bodem en meer biodiversiteit. Het gaat om vijf bedrijven in Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Friesland die allen een sterke binding hebben met de gemeenschap waarvoor zij op natuurvriendelijke wijze voedsel produceren.

Geef 'n stukkie grond deze valentijn

 - Als fris tegengeluid op het kopen van rozen dat door Valentijnsdag wordt aangewakkerd, roept Aardpeer op om je geliefde ’n stukkie grond cadeau te geven. Daarmee vier je niet alleen de liefde voor elkaar maar óók je liefde voor de aarde.

6e plek Trouw Duurzame 100

 - De onthulling van de Trouw Duurzame 100 lijst met Aardpeer, samen voor grond op de 6e plek!

21 jonge en vernieuwende boeren vragen aandacht voor gezonde landbouwbodems en overhandigen manifest

 - Op 21 september verzameld 21 jonge, vernieuwende boeren zich, uit naam van 340 organisaties bestaande uit veranderaars, boerenorganisaties en milieuorganisaties, bij Landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen om de noodklok te luiden en aandacht te vragen voor het belang van de bodem.

Sprookje de redders van de bodem

 - Hier kun je het sprookje van de twee stoere boeren Anne en Ricardo lezen!

Oud-informateur Herman Wijffels en Grootouders voor het Klimaat overhandigen manifest Samen voor Grond aan Tweede Kamer

 - Herman Wijffels (oud-informateur) overhandigd het Samen voor Grond Manifest aan de Tweede Kamer en verzameld tientallen grootouders en kleinkinderen op het Plein in Den Haag om aandacht te vragen voor het belang van vitale bodems en biodiversiteit.

Aardpeer haalt 7,2 miljoen euro op voor aankoop van grond voor natuurvriendelijke landbouw

 - Ruim 700 investeerders leggen 7,2 miljoen euro bij elkaar en kopen daarmee 93 ha landbouwgrond voor de transitie naar een volhoudbare voedselproductie, een gezondere bodem en meer biodiversiteit.

221 organisaties en grootouders overhandigen manifest en strijden samen voor gezonde grond

 - Wij, 221 organisaties luiden samen met Grootouders en hun kleinkinderen de noodklok om aandacht te vragen voor het belang van de bodem. We leven in het laatste decennium waarin we met elkaar het tij kunnen keren ten gunste van het klimaat, de natuur, de biodiversiteit en een gezonde basis voor onszelf en de generaties na ons. Maar liefst 43 procent van alle flora en fauna bevindt zich in de bodem. Daarom staan we samen voor grond.

Alles over natuurvriendelijke landbouw

 - In dit artikel lees je de antwoorden op onze meest gestelde vragen

Aardpeer trotse partner van Rotterdam de Boer op

 - Rotterdam de boer op!’ is een initiatief van Natuurmonumenten in samenwerking met FrieslandCampina, Rabobank, Stichting DOEN, Picnic, Greenchoice, Staatsbosbeheer, Aardpeer, Rotterdamse Oogst, DRIFT, Herenboeren Nederland, Rechtstreex, Gemeente Rotterdam, Gemeente Midden-Delfland, LTO Noord, Naturalis Biodiversity Center, Rotterdam Make it Happen, SMK (Stichting Milieukeur) en het Zuid-Hollands Landschap.

Lokale voedselgemeenschappen: verbonden met de bodem die ons voedt

 - Lokale voedselgemeenschappen zijn populair. Een verkennend onderzoek naar voedselgemeenschappen dat Sandra van Kampen (De schaal van Kampen) in samenwerking met de Transitiecoalitie Voedsel publiceerde laat zien dat op dit moment ruim 480 voedselgemeenschappen in Nederland zo’n 150.000 mensen van vers voedsel voorzien. Het is voor het eerst dat deze nieuwe trend grondig in kaart is gebracht.

Aardpeer brengt natuur en landbouw in balans via grond

 - Aardpeer wil landbouw, voedsel, natuur én mensen weer met elkaar verbinden via grond. Eén van de vier initiatiefnemers van Aardpeer en directeur van Wij.land, Danielle de Nie, vertelt hoe.

Hoe een nieuwe beweging meer grond gezond maakt

 - Om in de toekomst nog steeds eten te kunnen verbouwen, moeten we beter voor onze bodem zorgen. Er is wel een obstakel: de grondprijs is zo hoog dat boeren vaak wel intensief moeten gaan telen. De nieuwe beweging Aardpeer pakt dit probleem aan.