aardpeer

Nieuwe aardperen Petra en Henri


Sinds begin 2022 pachten Petra en Henri van Engelen vijf hectare van BD Grondbeheer. Het Aardpeer­ land, zoals zij het noemen! Welkom Petra en Henri!

Het aardpeerland

Sinds begin 2022 pachten Petra en Henri van Engelen vijf hectare van BD Grondbeheer. Het Aardpeer­ land, zoals zij het noemen, grenst aan hun huiskavel. De koeien lopen uit de melkstal zo het weiland in. Vanuit hun keukenraam zien zij ze daar grazen. Omdat het zandgrond is, kunnen de koeien er van begin maart tot eind november buiten lopen. Dat lange weideseizoen is fijn voor ze.

“We zijn beiden op een boerderij geboren en getogen,” vertellen Petra en Henri aan hun keukentafel in Oldebroek. “De oudste zoon of dochter neemt de boerderij over. Zo gaat dat in een groot gezin. Dat wij niet de oudsten zijn is prima, we wilden sowieso zelfstandig boer worden. In 2006 hebben we deze biologische boerderij gekocht. De boerin heeft ons gemotiveerd om het biologisch te houden. Het Gelders Landschap, met tegenover ons Landgoed Zwaluwenburg, wilde dat ook graag. Van de bank kregen we het voordeel van de twijfel.”

In het eerste jaar viel alles tegen, blikken ze terug: “De vorige eigenaren waren verhuisd naar een nieuwe locatie en hadden hun koeien en ruwvoer meegenomen. Wij hadden gangbare koeien aangekocht, die nog nooit buiten hadden gelopen en niet wisten hoe ze moesten grazen. Het was een kurkdroge zomer en we hadden geen eigen hooi en kuilgras om bij te voeren. Om ons hoofd boven water te houden, hadden we allebei een baan ernaast. Het was een uitdagende start maar daar word je sterk en groot van. Inmiddels zijn we al tien jaar volwaardig boer.”

Petra en Henri hadden al langer een oogje op de vijf hectare naast de melkstal: “Toen BD Grondbeheer onder de vlag van Aardpeer de eigenaar werd, kwam hun rentmeester Michiel de Koe bij ons aankloppen met de vraag of wij het wilden pachten. Hij vroeg welke pachtprijs wij reëel vonden. In goed overleg hebben we een nette pachtprijs afgesproken. Dat is uniek. Zoiets hebben we niet eerder meegemaakt. Provincies en natuurorganisaties hebben hun mond vol van natuurvriendelijke landbouw maar als puntje bij paaltje komt, krijg je veel beperkingen opgelegd én je betaalt de maximale pachtprijs met een kortlopend contract. Aardpeer en BD Grondbeheer zeggen: “Hé, jullie werken biologisch, jullie aanpak is een meerwaarde voor de omgeving, dit perceel past bij jullie!” Dat wij het Aardpeer­land voor lange tijd en een nette prijs mogen beheren voelt als een beloning voor wat wij al zestien jaar doen voor bodem, biodiversiteit en landschap.”

laatste nieuws

Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!

bekijk al het nieuws
Nieuwe aardperen Petra en Henri