aardpeer

21 jonge en vernieuwende boeren vragen aandacht voor gezonde landbouwbodems en overhandigen manifest


Op 21 september verzameld 21 jonge, vernieuwende boeren zich, uit naam van 340 organisaties bestaande uit veranderaars, boerenorganisaties en milieuorganisaties, bij Landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen om de noodklok te luiden en aandacht te vragen voor het belang van de bodem.

Manifest van de herfst

Vandaag bij het begin van de herfst gaan 21 jonge, vernieuwende boeren op de foto. In werkkleding verbeelden zij de overvloed en weelde van producten van het land in de tijd van de oogst. De actie staat symbool voor de start van een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin we gaan samenwerken met de natuur. Dat in balans is met onze planeet, in plaats van deze te vernietigen.

Met de actie willen de initiatiefnemers aandacht vragen voor onze bodem. Onze bodem? Ja, want dat is de basis van ons bestaan, ons voedselsysteem, onze gezondheid en ons welzijn. Daarom verzamelden vandaag 21 jonge, vernieuwende boeren zich, uit naam van 340 organisaties bestaande uit veranderaars, boerenorganisaties en milieuorganisaties (o.a.Aardpeer, Caring Farmers, Climate Cleanup, Decade of Action, Herenboeren, Jonge Klimaatbeweging, Grootouders voor het Klimaat, Urgenda, Wij.land), bij Landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen om de noodklok te luiden en aandacht te vragen voor het belang van de bodem. We leven in het laatste decennium waarin we met elkaar het tij kunnen keren ten gunste van het klimaat, de natuur, de biodiversiteit en een gezonde basis voor onszelf en de generaties na ons. Maar liefst 43 procent van alle flora en fauna bevindt zich in de bodem. Daarom staan we samen voor grond.

Manifest voor onze toekomstige generaties

Om de regering het belang in te laten zien van een vruchtbare en vitale bodem voor onze toekomstige generaties is gekozen om vandaag, op 21 september 2021, met 21 jonge, vernieuwende boeren op een positieve manier de noodklok te luiden. De actie is de derde in een reeks van seizoen acties. Bij het aanbreken van ieder seizoen, 21 maart (lente), 21 juni (zomer), 21 september (herfst) en 21 december (winter) wordt er dit jaar (2021) op een positieve manier aandacht gevraagd voor het belang van de bodem.

340 organisaties die zich dagelijks inzetten om onze bodems te regenereren onderschrijven inmiddels het manifest. De organisaties vragen de nieuwe volksvertegenwoordigers, leiders en beleidsmakers van Nederland om zich bij hen aan te sluiten, mee te helpen en bondgenoten van de bodem te worden door mee te werken aan een gezonde en vitale bodem en betaalbare toegang tot grond.

laatste nieuws

Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!

bekijk al het nieuws
21 jonge en vernieuwende boeren vragen aandacht voor gezonde landbouwbodems en overhandigen manifest