
Nederlandse vlinders hebben het zwaar: ‘Laagste aantallen sinds 1992'
Het gaat niet goed met de vlinders in Nederland. Bij de jaarlijkse telling zijn vorig jaar veel minder vlinders gezien dan andere jaren. Uit nieuw onderzoek blijkt zelfs dat 2023 het slechtste vlinderjaar ooit was.
Er zijn steeds minder vlinders in Nederland
Het gaat niet goed met de vlinders in Nederland. Bij de jaarlijkse telling zijn vorig jaar veel minder vlinders gezien dan andere jaren. Uit nieuw onderzoek blijkt zelfs dat 2023 het slechtste vlinderjaar ooit was.
Volgens vlinder-experts komt dat doordat het leefgebied van de vlinder steeds kleiner wordt. Zo worden bijvoorbeeld veel struiken weggemaaid zodat er op die plek wegen en gebouwen kunnen komen. Maar ze hebben ook veel last van klimaatverandering. Als het zo doorgaat zullen veel soorten vlinders uiteindelijk helemaal niet meer te vinden zijn in Nederland.
De rode vuurvlinder, het dwergblauwtje, de grote ijsvogelvlinder: een paar voorbeelden van vlinders die na de Tweede Wereldoorlog uit Nederland verdwenen, waarvan de meeste in de jaren 80. Al werd het daarna niet veel beter, blijkt uit de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek: het totale aantal vlinders in de lente en zomer is sinds 1992 meer dan gehalveerd.
"Voor echt herstel, zal er een meer natuurinclusieve landbouw moeten komen", zegt Kars Veling.
Laat dat nou net zijn waar we heel hard voor strijden. Wil je ook meer natuurinclusieve landbouw realiseren? Investeer mee in Samen voor Grond III en help natuurvriendelijke boeren aan grond, grond voor verandering.
Meer vlinders? help de natuurvriendelijke landbouw

laatste nieuws
Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!

Nieuwe campagne: Loverendale- Ter Linde
- Het is de oude biodynamische boerderij van Nederland: Loverendale-Ter Linde (anno 1926) in Oostkapelle. Een prachtige plek waar in de afgelopen 100 jaar veel is gebeurd. Boer Tim Moerman is gemotiveerd om dit historische erfgoed te behouden. En om hem daarmee te helpen gaan we de grond opnieuw vrij maken. Ja je leest het goed, opnieuw, hoe dat zit lees je in dit artikel.

Eerste gronden Veld en Beek veiliggesteld
- De eerste hectares van Veld en Beek zijn veilig. Dankzij ruim 800 donateurs is het eerste deel van de bedrijfskavel van Veld en Beek nu voorgoed veiliggesteld voor natuurvriendelijke landbouw! 💚 De nieuwe generatie boeren gaan deze grond pachten van onze partner BD Grondbeheer tegen een passende prijs, zodat zij een ecologisch en economisch gezonde toekomst kunnen opbouwen. We zijn er nog niet! In totaal willen we 20 hectare vrijmaken —help je mee om de rest ook veilig te stellen?

Boer Jeroen geeft grond ter waarde van miljoenen euro's weg
- Boer Jeroen geeft grond ter waarde van miljoenen euro's weg aan BD-Grondbeheer. Hoe bijzonder is dat? Voor deze donatie hebben we wel hulp nodig. Om de 20 hectare landbouwgrond, in Zeewolde, aan onze partner BD Grondbeheer te doneren moet hij 300.000 euro aan belastingkorting terugbetalen. Daarvoor zijn we een actie gestart, help je mee?
