Nederlandse vlinders hebben het zwaar: ‘Laagste aantallen sinds 1992'
Het gaat niet goed met de vlinders in Nederland. Bij de jaarlijkse telling zijn vorig jaar veel minder vlinders gezien dan andere jaren. Uit nieuw onderzoek blijkt zelfs dat 2023 het slechtste vlinderjaar ooit was.
Er zijn steeds minder vlinders in Nederland
Het gaat niet goed met de vlinders in Nederland. Bij de jaarlijkse telling zijn vorig jaar veel minder vlinders gezien dan andere jaren. Uit nieuw onderzoek blijkt zelfs dat 2023 het slechtste vlinderjaar ooit was.
Volgens vlinder-experts komt dat doordat het leefgebied van de vlinder steeds kleiner wordt. Zo worden bijvoorbeeld veel struiken weggemaaid zodat er op die plek wegen en gebouwen kunnen komen. Maar ze hebben ook veel last van klimaatverandering. Als het zo doorgaat zullen veel soorten vlinders uiteindelijk helemaal niet meer te vinden zijn in Nederland.
De rode vuurvlinder, het dwergblauwtje, de grote ijsvogelvlinder: een paar voorbeelden van vlinders die na de Tweede Wereldoorlog uit Nederland verdwenen, waarvan de meeste in de jaren 80. Al werd het daarna niet veel beter, blijkt uit de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek: het totale aantal vlinders in de lente en zomer is sinds 1992 meer dan gehalveerd.
"Voor echt herstel, zal er een meer natuurinclusieve landbouw moeten komen", zegt Kars Veling.
Laat dat nou net zijn waar we heel hard voor strijden. Wil je ook meer natuurinclusieve landbouw realiseren? Investeer mee in Samen voor Grond III en help natuurvriendelijke boeren aan grond, grond voor verandering.
Meer vlinders? help de natuurvriendelijke landbouw
laatste nieuws
Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!
Impactrapport
- Wat is de impact van de Aardpeer aanpak? Wat gebeurt er als we betaalbare grond beschikbaar stellen aan boeren, die met voedselproductie de bodem en biodiversiteit willen herstellen? We vertellen je graag wat de ecologische, sociale en economische impact is die we maken. Daarom presenteren we je: Het Aardpeer Impactrapport!
Help de Jonge Voedselbosboeren mee met planten
- Het is tijd om op de 13 hectare grond in Elst een voedselbos aan te planten. De Jonge Voedselbosboeren telen hier straks noten, fruit en meerjarige groenten. "We kijken er enorm naar uit om dit najaar samen met jullie eindelijk te gaan planten!" Help jij mee?
Aankoop 13 ha landbouwgrond door Land van Ons, Aardpeer - Samen voor Grond is afgerond
- Op zondag 6 oktober hebben Liesbeth Soer van Aardpeer en bestuurslid Fike van der Burght van Land van Ons samen met de Jonge Voedselbosboeren hun handtekening onder het pachtcontract gezet. Dat hebben we natuurlijk feestelijk gevierd op het perceel in Elst. De ondertekening van het contract markeert de start van het voedselbos in het prachtige landschapspark Lingezegen. We zijn trots op deze unieke samenwerking tussen burgerinitiatieven!