Van wie is het (platte)land? | Rijksmuseum Twenthe
Dit najaar staat Rijksmuseum Twenthe in het teken van de vraag Van wie is het (platte)land? Veel van de maatschappelijke vragen van deze tijd komen immers samen in het landelijk gebied: van stikstofcrisis tot energietransitie en van biodiversiteitsverlies tot de toekomst van onze voedselvoorziening. Op zaterdag 18 november en zondag 26 november organiseert Rijksmuseum Twenthe twee publieksevenementen waarin bovenstaande vragen verder worden verkend. Met o.a. De Correspondent-journalist Thomas Oudman
Rijksmuseum Twenthe in gesprek over de toekomst van het platteland
Evenementen met o.a. De Correspondent- journalist Thomas Oudman en BBB-gedeputeerde Maurits von Martels
Dit najaar staat Rijksmuseum Twenthe in het teken van de vraag Van wie is het (platte)land? Veel van de maatschappelijke vragen van deze tijd komen immers samen in het landelijk gebied: van stikstofcrisis tot energietransitie en van biodiversiteitsverlies tot de toekomst van onze voedselvoorziening. Op zaterdag 18 november en zondag 26 november organiseert Rijksmuseum Twenthe twee publieksevenementen waarin bovenstaande vragen verder worden verkend.
18 november: Thomas Oudman x Freerk Oudman
In samenwerking met Pakhuis Oost organiseert Rijksmuseum Twente zaterdagmiddag 18 november 2023 een tweegesprek met De Correspondentie-journalist Thomas Oudman en zijn achterneef melkveehouder Freerk Oudman.
Is biologische landbouw de toekomst?
Thomas Oudman is voedseljournalist en bioloog, en schreef het boek Uit de shit, waarin hij pleit voor een nieuw voedselsysteem met meer kleinschalige biologische landbouw en het dichtdraaien van de stikstofkraan. Freerk Oudman ziet kleinschalige biologische landbouw niet als de oplossing voor het stikprobleem, hij vreest juist een kaalslag onder de boeren als we kiezen voor deze weg. Onder leiding van moderator Gerrit Jan van der Veen (voorzitter STAWEL - Stichting duurzame plattelandsontwikkeling Enschede) gaan zij met elkaar in gesprek over hun kijk op de toekomst. Naast hun onderlinge verschillen verkennen ze ook waar er raakvlakken zijn.
Locatie: Gobelinzaal Rijksmuseum Twenthe
Datum: 18 november 2023
Tijd: 14:00 uur
Toegang: gratis (wel is een toegangsbewijs tot het museum vereist)
De tekst gaat onder de afbeelding verder
26 november: o.a. BBB-gedeputeerde Maurits von Martels
In samenwerking met Hans Verbeek, initiator van de talkshow Politiek in de Pol, organiseert Rijksmuseum Twenthe op zondagmiddag 26 november een bijeenkomst over de uiteenlopende belangen die zich manifesteren op het platteland van Oost- Nederland.
De toekomst van het platteland in Oost-Nederland
Tijdens deze middag vertellen gasten uit verschillende hoeken met welke dilemma’s zij vanuit hun eigen praktijk te maken hebben. Hoe kijken zij naar de inrichting en gebruik van het landelijk gebied? Wat zijn de verschillende belangen en waar botsen die? En welke problemen én oplossingen zien zij voor de toekomst van de landbouw?
Onder leiding van Hans Verbeek gaan verschillende gasten hierover met elkaar in gesprek, onder wie Maurtis von Martels (BBB-gedeputeerde Landbouw en Natuur Provincie Overijssel), Fleur van der Schalk (voorzitter Overijssels Particulier Grondbezit) en Rick Huis in ’t Veld (biologische boerderij De Melkbrouwerij in Lettele). De middag wordt opgeluisterd door Wessel Schaank en Sanna van Koesveld. Studenten aan de ArtEZ Popacademie die een nummer schreven geïnspireerd door een kunstwerk uit de tentoonstellingsmanifestatie Van wie is het (platte)land?
Locatie: Gobelinzaal Rijksmuseum Twenthe
Datum: 26 november 2023
Tijd: 14:00 uur
Toegang: gratis (wel is een toegangsbewijs tot het museum vereist)
Tickets zijn verkrijgbaar via de website van Rijksmuseum Twenthe:
laatste nieuws
Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!
Help de Jonge Voedselbosboeren mee met planten
- Het is tijd om op de 13 hectare grond in Elst een voedselbos aan te planten. De Jonge Voedselbosboeren telen hier straks noten, fruit en meerjarige groenten. "We kijken er enorm naar uit om dit najaar samen met jullie eindelijk te gaan planten!" Help jij mee?
Aankoop 13 ha landbouwgrond door Land van Ons, Aardpeer - Samen voor Grond is afgerond
- Op zondag 6 oktober hebben Liesbeth Soer van Aardpeer en bestuurslid Fike van der Burght van Land van Ons samen met de Jonge Voedselbosboeren hun handtekening onder het pachtcontract gezet. Dat hebben we natuurlijk feestelijk gevierd op het perceel in Elst. De ondertekening van het contract markeert de start van het voedselbos in het prachtige landschapspark Lingezegen. We zijn trots op deze unieke samenwerking tussen burgerinitiatieven!
#1 Trouw Duurzame 100
- Werkelijk waar ongelofelijk! In het afgelopen jaar hebben we samen 1,4 miljoen euro opgehaald voor drie natuurvriendelijke boeren. Met de steun van vele investeerders en donateurs hebben we grond aangekocht voor deze boeren, waardoor zij hun missie kunnen voortzetten. Deze prestatie is niet alleen van ons, maar van iedereen die ons gesteund heeft. Samen maken we het verschil voor het voedselsysteem van de toekomst. Dank jullie wel!