![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fcdn.sanity.io%2Fimages%2Fi86553o6%2Fproduction%2F59ec5ae0b91438f70f6f9a7b6d22ddc488b1e640-4724x3154.jpg%3Frect%3D0%2C470%2C4724%2C2214%26w%3D1600%26h%3D750&w=3840&q=75)
Ik wil kaas - Een kaasabonnement bij de Patrijs
In december hielpen we Burgerboerderij de Patrijs met het overnemen van een gangbaar melkveebedrijf in het Gelderse Laren. Zij zijn hard aan de weg gaan timmeren met hun duurzame ideeën. Nu is het tijd dat niet alleen het voer uit de buurt komt, maar dat ook alle melk binnen Nederland blijft. Alle ‘wereldmarktmelk’ van De Patrijs wordt voortaan kaas. Daarvoor zoeken ze 1.000 huishoudens.
Kaasabonnement helpt Burgerboerderij de Patrijs van wereldhandel af
Laren, 17 september 2023. In december nam Burgerboerderij de Patrijs een gangbaar melkveebedrijf in het Gelderse Laren over. Gemotiveerd om een bedrijf op te bouwen dat binnen ecologische grenzen functioneert, zijn inmiddels veel duurzaamheidsstappen gezet. Nu is het tijd dat niet alleen het voer uit de buurt komt, maar dat ook alle melk binnen Nederland blijft. Alle ‘wereldmarktmelk’ van De Patrijs wordt voortaan kaas. Daarvoor zoeken ze 1.000 huishoudens.
Sinds 1 december melkt De Patrijs 70 melkkoeien. Inmiddels zijn grote stappen gezet: de koeien worden gevoerd met lokaal geteeld voer en met reststromen uit de humane voedingsmiddelenindustrie, zoals broodmeel. Graslanden zijn kruidenrijk ingezaaid, er wordt meer beweid en alles wordt geteeld zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. “In stikstofuitstoot zijn we een heel stuk naar beneden gegaan." Dat doen we onder andere door in het management sterk te sturen op stikstofefficiëntie”, zegt initiatiefnemer van De Patrijs Johannes Regelink.
Ook zijn er grote stappen gezet in de afzet van producten. In april opende De Patrijs de vijfde onbemande boerderijwinkel, dit keer op de boerderij zelf. Daar werd ook de voormalige varkensstal verbouwd tot zuivel- en kaasmakerij. Nu wordt er van eigen melk niet alleen kaas geproduceerd, maar ook allerhande zuivelproducten als yoghurt, karnemelk, boter, kwark en kefir.
“Die verkopen we aan duizend huishoudens in de omgeving van de boerderij, via de onbemande boerderijwinkels die we in kernen in de omgeving hebben staan”, zegt Joop Peters, verantwoordelijk voor deze zogeheten verslokalen.
“En toch is ons verdienmodel nog niet goed genoeg”, aldus Johannes Regelink. 70% van de melk wordt nog verkocht op de wereldmarkt, waar de prijs de afgelopen maanden hard is gezakt. Tegelijkertijd zijn de kosten voor een natuurinclusief bedrijf dat producten zelf verwerkt hoog. “Aangezien het overheidsbestuur het onvoldoende mogelijk maakt om binnen ecologische grenzen te kunnen boeren én een boterham te verdienen, moeten boeren en burgers het samen oplossen.”
Kaas in de (voor)verkoop
Dat is de reden waarom op 17 september op het boerderijfestival van Burgerboerderij de Patrijs het startschot is gegeven voor een voorverkoopcampagne. Om de afhankelijkheid van de wereldhandel te doorbreken wordt burgers gevraagd om een jaar lang kaas af te nemen. Iedere maand krijgen ze dan een aantal stukken met de post opgestuurd. De Patrijs hoopt dit jaar 1.000 huishoudens te vinden die in totaal 3.000 kilogram kaas per maand afnemen.
Waarom burgers dat zouden moeten doen? Johannes Regelink weet het wel: “De kaas is lekker, helpt ons natuurinclusieve boeren aan een eerlijke prijs én zorgt voor een landschap vol leven.”
laatste nieuws
Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fcdn.sanity.io%2Fimages%2Fi86553o6%2Fproduction%2F6aba5ed5d71040ebfb6cf7d637e1cbe56daf28bd-7680x4320.jpg%3Frect%3D240%2C0%2C7200%2C4320%26w%3D500%26h%3D300&w=1080&q=75)
Het is nat, heel nat! 🌧️
- Het is een enorm nat jaar wat een enorme uitdaging is voor onze boeren. Natuurvriendelijk boeren betekent dat je te maken hebt met, jawel, de natuur. Dus ook alle regen. Lees hoe Jelle het ervan afbrengt met al deze nattigheid.
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fcdn.sanity.io%2Fimages%2Fi86553o6%2Fproduction%2Fdb02136c84fa57baff49c3c67a6d13e204acbd70-6720x4480.jpg%3Frect%3D0%2C224%2C6720%2C4032%26w%3D500%26h%3D300&w=1080&q=75)
De rol van gezonde bodems in de toekomst
- Onze aarde is bedekt met bodems die de basis vormen voor vrijwel al het leven op het land. De gezondheid van deze bodems is cruciaal voor klimaatregulering, waterbeheer, voedselproductie en biodiversiteit. Lees hier waarom bodemgezondheid belangrijk is
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fcdn.sanity.io%2Fimages%2Fi86553o6%2Fproduction%2F4fb8226558badd49104b4710d1d40820d7ab1362-4480x6720.jpg%3Frect%3D0%2C1915%2C4480%2C2688%26w%3D500%26h%3D300&w=1080&q=75)
Aardpeer, Samen voor Grond en Land van Ons slaan de handen ineen voor De Jonge Voedselbosboeren
- In een unieke samenwerking kopen maatschappelijke coalitie Aardpeer, Samen voor Grond en burgercoöperatie Land van Ons samen 13 ha landbouwgrond in Elst. Met een gezamenlijke investering wordt de realisatie van het Voedselbos De Laar, gegund door de provincie Gelderland aan de Jonge Voedselboeren, in landschapspark Lingezegen mogelijk gemaakt.
![Ik wil kaas - Een kaasabonnement bij de Patrijs](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fcdn.sanity.io%2Fimages%2Fi86553o6%2Fproduction%2Fb52582166bf6a3c8f3d2cb06c2ca766418ab4434-1512x842.png%3Frect%3D0%2C16%2C1512%2C810%26w%3D1400%26h%3D750&w=3840&q=75)