aardpeer

Hoe gaat het nu met Herenboeren Land van Weert?


Het is alweer 2 jaar geleden dat we Herenboeren Land van Weert hielpen aan grond! Benieuwd hoe het nu met ze gaat?

Carla Verweerden – Herenboeren Land van Weert

“Het gaat hier goed, onze boerderij voedt 380 monden van zo ‘n 210 huishoudens. Daarmee is er momenteel nog plek voor nieuwe leden!

Uniek aan onze boerderij is dat we naast ons land ook een huis hebben, met stallen. Onze boer heeft geluk, hij woont in het opgeknapte huis maar het erf met de stallen is gelijk ook een thuis voor onze leden. Hier komen we samen, een centrale plek voor ons allen.

Voortdurend spotten we hier nieuwe dieren van kevers tot vlindersoorten of roofvogels. Samen met onze leden doen we ook tellingen, dit houden we bij in een internationaal monitoringssysteem Rise, zo monitoren we de biodiversiteit.

Onze grond is al 600 jaar boerenland! Dat zie je terug, zo duurde het even tot de grond van dood naar levend ging, het wordt met het jaar vruchtbaarder.

Onze boerderij heeft nog geen dieren, helaas. Hiervoor hebben we nog geen vergunning. Samen met de gemeente zijn we richting de provincie gegaan om te pleiten voor een nieuwe categorie, speciaal voor het kleinschalig houden van kippen en/of varkens. Het gaat dan over max 350 kippen en 15 varkens waarbij het niet wordt gelabeld als intensieve veehouderij. Per 1 januari van dit jaar is deze nieuwe categorie ook echt geaccepteerd.Dat is geweldig nieuws! Dat betekent dat, na inpassing van deze nieuwe regels in het bestemmingsplan we nu gaan bekijken hoe en wanneer we dieren mogen houden.

Momenteel hebben we wel schapen, 5 stuks met hun lammetjes. Kippen doen we voorlopig niet, door de vogelgriep krijgen ze namelijk geen vrijheid. En koeien kunnen niet, we hebben 12 hectare grond en dat is niet voldoende ruimte voor koeien. Maar daarvoor hebben we een samenwerking met een bio boer in de buurt, ons graan gaat naar hem en hij geeft ons mest en vlees voor de leden die dat willen.”

Dat geeft hoop voor de toekomst!

Carla Verweerden, bestuur van de herenboerenboerderij Land van Weert

laatste nieuws

Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!

bekijk al het nieuws
Hoe gaat het nu met Herenboeren Land van Weert?