
Sander & Maaike
De Buitenbrigade
Denk je aan de Buitenbrigade dan denk je aan Sander en Maaike. Deze twee pioniers brengen je terug in verbinding met de natuur. Dat doen ze door het bouwen van hun modulaire boerderij, met in het centrum de tuinderij gecombineerd met agroforestry en vee. Maar wat het nog bijzonderder maakt is dat Maaike haar praktijk van de buitenpsychologie Mind My Nature gaat combineren met de plek die ze gaan creëren. Zo verbinden ze mens en natuur. Benieuwd naar alle plannen?
Dit zijn Maaike en Sander, de Buitenbrigade!
“Twee jaar geleden zijn we gestart met een droom over onze toekomst en de samenleving. Zo is het plan voor de Buitenbrigade ontstaan, een kleinschalige regeneratieve boerderij in combinatie met een praktijk voor buitenpsychologie.
Wij bieden ruimte voor groei, samen met anderen. We staan klaar voor de pioniers en doeners onder ons, om regeneratie mogelijk te maken. Niet alleen voor ons, maar ook voor vele generaties na ons. Door gewoon te doen.”
“Wij zijn natuur, de natuur is van zichzelf en wij maken er deel van uit. Door ons bewust te zijn van de natuur, komen we dichter bij onszelf. Tijd voor een natuurlijke en menselijke aanpak” – Maaike
Sander heeft ervaring in de agrarische sector en merkte dat hij niet alles kon doen wat hij wilde doen. Hij voelt zich thuis in de sector en wilde meer bereiken. Maaike heeft altijd een sterke band met de natuur gehad en voelde de behoefte om meer tijd buiten door te brengen. Natuur werd steeds meer een integraal onderdeel van haar werk als buitenpsycholoog.
“We staan symbool voor een grote groep mensen die groenere keuzes willen maken. We willen meer in contact staan met de natuur en het leven. Groen, gezond voedsel en verbinding met elkaar.” – Sander
De praktijk voor buitenpsychologie ‘Mind My Nature’ van Maaike wordt nu onderdeel van de Buitenbrigade. Het is geen zorgboerderij, maar een plek waar buitenpsychologie wordt beoefend!
Wat is je droom?
“Die is tweeledig: wij willen onze dochter een mooiere wereld na laten. Een wereld waar ze trots op kan zijn. Maar wij willen ook bijdragen aan veranderingen in het systeem: het systeem van de landbouw, voedsel, economie en psychologie. Niet alleen voor onze dochter, maar voor iedereen. We willen inspireren om mogelijkheden te verkennen en samen te werken aan een gezonde, groene toekomst.
Onze plek zal een kleinschalige gemengde agrarische onderneming zijn, bestaande uit verschillende onderdelen: een tuinderij, agroforestry en wat kleinvee.
De tuinderij staat centraal en verbindt mensen. Mensen kunnen hier een onderdeel van zijn. Hier worden groenten geteeld en leren we meer over de bodem.
Agroforestry speelt een belangrijke rol, het is een deel van de toekomst. Hier groeien meerjarige gewassen. Bomen vervullen vele functies. Ze kunnen water beschikbaar maken met hun lange wortels voor andere bomen en planten die niet zo diep wortelen. Bomen verminderen verdamping voor andere gewassen, en bieden daarnaast vele vruchten en noten voor mens en dier.
Daarnaast zullen er kippen zijn. Ze ondersteunen de bodem, leveren mest en zijn onderdeel van het systeem. We zullen hun eieren verkopen aan de community en in de toekomst kunnen de kippen ook geconsumeerd worden.
Deze plek zal ook dienen als locatie voor workshops, fieldlabs, cursussen en stages op het gebied van regeneratieve landbouw en buitenpsychologie.”
Hoe werk jij mee aan de transitie?
“We willen laten zien dat we risico’s kunnen spreiden door verschillende systemen naast elkaar te plaatsen. Door flexibel te zijn in onze bedrijfsvoering, zijn we veerkrachtiger. We willen aantonen dat dit systeem duurzaam is en bestand is tegen toekomstige uitdagingen. Zonder afhankelijk te zijn van grote investeringen en subsidies, en door te streven toegankelijk te zijn voor iedereen: ook mensen met een klein budget. We willen een rimpel-effect creëren, waarbij onze inspanningen anderen inspireren om ook positieve veranderingen door te voeren.
We nemen het publiek al mee door middel van het delen van informatie en ervaringen, o.a. via onze podcast, sociale media-kanalen, cursussen en trainingen.”
Wat roept het Van Gogh Nationaal Park in je op?
“Het park verbindt alle grote steden van Brabant, wat prachtig is. Het toont aan dat natuur en de agrarische sector met elkaar verweven zijn. Dit is iets wat het Van Gogh Nationaal Park en de Buitenbrigade samen kunnen realiseren. In dit park bevinden zich prachtige natuurgebieden waar je kunt ontdekken wat Nederland te bieden heeft. Wij zijn een spin in het web en brengen stad en land met elkaar in verbinding.”
Hoe kunnen we met aardpeer je helpen om deze droom te verwezenlijken?
“Aardpeer helpt ons om te versnellen. Het is ons vliegwiel om te groeien. Zo versterken we elkaar. Wij delen, doen en inspireren. We leren en zijn graag in verbinding met alles wat Aardpeer bevat. Samen voor grond. Verbindt ons. Reik naar ons uit. En wij naar jullie!”
Wat is je oproep aan de community van aardperen?
“Heb je land beschikbaar? Laat het ons weten. Grote opstallen zijn niet nodig, waar nodig bouwen we modulair. Zo houden we onze voetafdruk zo klein mogelijk.
Durven jullie samen met ons verder te kijken dan het huidige systeem? Deel je onze visie? Ondersteun ons, zodat we van waarde kunnen zijn voor jou en anderen.
Wij zijn natuur. We zijn er voor de doeners en pioniers. Wordt onderdeel van De Buitenbrigade via instagram, de nieuwsbrief of onze podcast.
Wij zijn Maaike, Sander en onze dochter Filou. En wij zijn de Buitenbrigade, op zoek naar 5 tot 10 hectare grond!”
laatste nieuws
Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!

Op bezoek bij Willemien
- In onze zoektocht naar hoe we onze impact gaan meten gaan we langs bij verschillende van onze Aardpeerboeren. Om met ze in gesprek te gaan, te horen hoe het gaat en te vragen hoe zij, de expert, impact zouden meten. Ons eerste bezoek is aan Willemien, onze jongste Aardpeerboerin met haar bedrijf Fruitweelde.

Blog: Impact meten
- Onze Aardpeer Jurjen is op een zoektocht naar hoe wij onze impact gaan meten. Dat we impact maken, dat is voor ons een feit! Maar hoeveel, dat is de vraag. In zijn blog neemt Jurjen je mee in deze zoektocht.

Ik wil kaas - Een kaasabonnement bij de Patrijs
- In december hielpen we Burgerboerderij de Patrijs met het overnemen van een gangbaar melkveebedrijf in het Gelderse Laren. Zij zijn hard aan de weg gaan timmeren met hun duurzame ideeën. Nu is het tijd dat niet alleen het voer uit de buurt komt, maar dat ook alle melk binnen Nederland blijft. Alle ‘wereldmarktmelk’ van De Patrijs wordt voortaan kaas. Daarvoor zoeken ze 1.000 huishoudens.
