aardpeer

Boer Ledjaar

Herenboeren Aan de Drecht

Deze gezellige Herenboerderij in Leimuiden hielpen we samen met de obligatiehouders van Samen voor Grond II aan grond! Ondertussen zijn ze al 2 jaar verder, benieuwd naar hoe het met ze gaat?

Bezig zijn met eten, dat maakt je bewust van wat je eet

We spreken met Ton Kuipers, de voorzitter van Herenboeren Aan de Drecht

“Onze gemeenschap is zo fijn en gezellig! Elke week zijn we met z’n alle zo blij als we samen die boodschappentassen vol met eten mee naar huis nemen. We geloven dat biologisch en duurzaam geteeld voedsel de toekomst is en door Herenboeren leren we meer en meer hoe ons voedsel werkt. Ik realiseer me echt wat voor impact we maken. Zo verbaas ik me over hoeveel grond er nodig is om vlees te produceren, bizar! Koeien hebben echt veel ruimte nodig, voor beweging maar ook voor het voer. Dan realiseer je je pas echt wat het kost om een biefstukje te eten. Ik vind het heerlijk om zo bezig te zijn met mijn eten, het maakt me bewust van wat ik eet.

Wij waren zo blij toen we konden starten met de boerderij, Aardpeer heeft ons hier echt goed in geholpen. Ondertussen zijn we met 250 gezinnen die elkaar voor het starten van de boerderij nog niet kende. Echt ‘Local for local’ en zo begaan met hun voedsel. Echt bijzonder.

Al was het natuurlijk niet altijd makkelijk, corona vormde een uitdaging, zo konden we niet fysiek bij elkaar komen. Gelukkig kan dat nu wel! Isabel Duinisveld was onze eerste boer, zij is een zo gehete ‘opstart boer’ bij Herenboeren Nederland. Dus werkt ze ondertussen weer bij een andere Herenboeren boerderij. Ze heeft ons enorm geholpen bij de start! Ondertussen hebben we een nieuwe boer: Ledjaar, als hoofdboer, samen met zijn vrouw Marije, onze hulpboer. Een echt boerenechtpaar!

Onze boerderij is volledig, koeien, varkens, kippen, groenten en fruit! We voeden samen 480 monden maar hebben wel ruimte voor 500! Financieel zijn we gezond en we werken enorm fijn met elkaar. Iedereen die wil en kan zet zijn eigen talenten in om de boerderij te laten draaien. Zo is er elke zaterdag een lid die iedereen voorziet van koffie, een kok die recepten verzint, iemand met voedselveiligheid kennis, financiële specialisten, communicatiespecialisten en een groep die onderhoudt doet! Die werkte bijvoorbeeld aan onze verlopen stal die ondertussen weer is opgeknapt, daar is nu een werkende wc, het is asbestvrij en binnenkort komen er zonnepanelen op.

Echt fantastisch hoe onze boerderij verbindt!”

Ton begon zo’n 2 jaar geleden, midden in de coronapandemie, bij de Herenboerderij als aspirant lid. Al snel werd hij gevraagd voor het bestuur en benoemd tot voorzitter. Zelf komt Ton uit de tuinbouw, een kwekerszoon.

An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!

evenementen

Wij veranderen de wereld, en jij kan er bij zijn! Iedereen die wil bijdragen aan een vitale bodem, gezond eten en grotere soortenrijkdom en die wil helpen om dat voor de komende zeven generaties zo te houden, is welkom.

bekijk alle evenementen

laatste nieuws

Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!

bekijk al het nieuws
Herenboeren Aan de Drecht