
Herenboeren de Langstraat
Hier ergens in de Langstraat gaan wij een Herenboeren boerderij neerzetten! Waar we eerlijk, lokaal geteeld voedsel gaan produceren voor onze gemeenschap. Onze eigen Herenboeren-familie waarmee we samen gezond eten. Het was dan ook niet gek dat we binnen no time 200 geïnteresseerde huishoudens hadden verzameld, een gat in de markt!
Dit zijn Marjolein, Mathijs, Yolande, Richmonde, Emma en Dylan. Samen vormen zij het bestuur van Herenboeren de Langstraat.
“Hier ergens in de Langstraat gaan wij een Herenboeren boerderij neerzetten! Waar we eerlijk, lokaal geteeld voedsel gaan produceren voor onze gemeenschap. Onze eigen Herenboeren-familie waarmee we samen gezond eten. Het was dan ook niet gek dat we binnen no time 200 geïnteresseerde huishoudens hadden verzameld, een gat in de markt! Onze boerderij krijgt veel steun van boegbeelden zoals oud-burgemeester Nol Kleijngeld of onze jongste ambassadeur Nienke Pigmans (13 jaar).
Wij zijn er helemaal klaar voor, het enige wat we missen is grond!
“Het mooiste zou zijn om landbouwgrond te vinden die in verbinding staat met natuurgebieden van bijvoorbeeld Brabants Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of behoort tot een landgoed. Onze koeien kunnen zo heerlijk genieten van de bomen en struiken. Daar geniet ik echt van.” – Yolande
Ons zoekgebied strekt zich uit langs de Langstraat, rondom Waalwijk, Drunen, ten zuiden van Heusden, ruwweg tussen Vlijmen en Waspik, en ten zuiden van de Bergsche Maas en ten noorden en westen van de Loonse en Drunense duinen. Rondom Kaatsheuvel, en Sprang-Capelle inbegrepen.
Tip ons!
“Eigenlijk zou elke generatie dit moeten willen, ik wil mijn generatie laten zien dat het anders kan en moet. En dat is heel leuk om te doen! Ik wil mijn generatie inspireren.” – Emma
Wat is jullie droom?
“In het voorjaar van 2024 willen we onze grond hebben gevonden en van start gaan! We staan te popelen om te beginnen. Het mooiste zou zijn om landbouwgrond te vinden die in verbinding staat met natuurgebieden van bijvoorbeeld Brabants Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of behoort tot een landgoed. Onze koeien kunnen zo heerlijk genieten van de bomen en struiken. Daar geniet ik echt van.” – Yolande.
We hopen echt samen te werken, samen te smullen van heerlijk en gezond eten. Een gevoel van samenzijn, dat is onze boerderij. Met mensen die weten waar hun eten vandaan komt en genieten van al het moois dat ons land voortbrengt.
Hoe werken jullie mee aan de transitie?
Wij werken natuur inclusief zonder externe input, binnen onze eigen kringloop en zonder kunstmatige toevoegingen. In feite werken we biologisch, al mogen we dat label niet dragen, maar onze leden weten dat het goed zit. Op die manier vervuilen we niet en dragen we bij aan onze eigen gezondheid en de wereld om ons heen. De natuur gaat er op vooruit! Zo dragen we bij aan de verbinding tussen mens en natuur en met ons eigen voedsel, waarbij we blij zijn met wat de natuur ons te bieden heeft, zonder kunstmatige ingrepen.
Wat roept het Van Gogh Nationaal Park in je op?
Het is een nieuw park, voor veel mensen nog onbekend, maar een mooi initiatief waarmee we de schoonheid van Brabant willen laten zien. Het verbindt gemeenten, organisaties en mensen om natuur inclusief samen te komen. Dat is wat wij willen.
“Dit is optimaal landschapsbeheer in ons mooie Brabant!” – Richmonde
Hoe kunnen we met aardpeer je helpen om deze droom te verwezenlijken?
“Grond!”
Met de steun van Aardpeer hebben we echt iets te bieden aan de onderhandelingstafel. Het geeft ons tegelijk sturing, inspiratie en begeleiding. Het is een stap vooruit die veel vertrouwen geeft aan onze eigen gemeenschap en daarbuiten. Het geeft ons een basis om op te bouwen.
Wij zoeken grond hier in het hart van de Langstraat en Aardpeer kan helpen om dit (ook via haar netwerk) bereikbaar te maken.
Wat is je oproep aan de community van aardperen?
“Grond!”
Wij zoeken 10 tot 20 ha agrarische grond. Graag nodigen we je uit om mee te denken, tip ons of iemand die je kent met land in de omgeving.
Hoe eerder wij een aardappel in de grond kunnen steken, hoe sneller wij, 200 huishoudens, met 500 monden, onze voetafdruk kunnen verkleinen.
Laten we deze vrolijke groep helpen!
Marjolein liebregts – Penningmeester
Mathijs Van Daalen – Voorzitter
Yolande Honhoff – Adviseur
Richmonde van Daalen – Algemeen bestuurslid
Emma Roesink – bestuurslid en communicatie
Dylan Scheffers – Secretaris
laatste nieuws
Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!

Op bezoek bij Willemien
- In onze zoektocht naar hoe we onze impact gaan meten gaan we langs bij verschillende van onze Aardpeerboeren. Om met ze in gesprek te gaan, te horen hoe het gaat en te vragen hoe zij, de expert, impact zouden meten. Ons eerste bezoek is aan Willemien, onze jongste Aardpeerboerin met haar bedrijf Fruitweelde.

Blog: Impact meten
- Onze Aardpeer Jurjen is op een zoektocht naar hoe wij onze impact gaan meten. Dat we impact maken, dat is voor ons een feit! Maar hoeveel, dat is de vraag. In zijn blog neemt Jurjen je mee in deze zoektocht.

Ik wil kaas - Een kaasabonnement bij de Patrijs
- In december hielpen we Burgerboerderij de Patrijs met het overnemen van een gangbaar melkveebedrijf in het Gelderse Laren. Zij zijn hard aan de weg gaan timmeren met hun duurzame ideeën. Nu is het tijd dat niet alleen het voer uit de buurt komt, maar dat ook alle melk binnen Nederland blijft. Alle ‘wereldmarktmelk’ van De Patrijs wordt voortaan kaas. Daarvoor zoeken ze 1.000 huishoudens.
