aardpeer

Petra en Henri

Laanzichtshoeve

Dit zijn Petra en Henri twee oprechte ondernemers die in Gelderland fantastische dingen doen! Wij hielpen ze met een stuk land wat ze zelf Het Aardpeer Land noemen!

Het Aardpeer land

Sinds begin 2022 pachten Petra en Henri van Engelen vijf hectare bij ons. Het Aardpeer­ land, zoals zij het noemen, grenst aan hun huiskavel. De koeien lopen uit de melkstal zo het weiland in. Vanuit hun keukenraam zien we ze daar grazen. Omdat het zandgrond is, kunnen de koeien er van begin maart tot eind november buiten lopen. Dat lange weideseizoen is fijn voor ze.

Petra en Henri zijn beiden op een boerderij geboren en getogen. De oudste zoon of dochter neemt de boerderij over. Zo gaat dat in een groot gezin. Dat ze niet de oudsten zijn is prima, ze wilden sowieso zelfstandig boer worden. In 2006 hebben ze deze biologische boerderij gekocht. De boerin heeft hen gemotiveerd om het biologisch te houden. Het Gelders Landschap, met tegenover ons Landgoed Zwaluwenburg, wilde dat ook graag. Van de bank kregen ze het voordeel van de twijfel.

In het eerste jaar viel alles tegen. De vorige eigenaren waren verhuisd naar een nieuwe locatie en hadden hun koeien en ruwvoer meegenomen. Petra en Henri hadden gangbare koeien aangekocht, die nog nooit buiten hadden gelopen en niet wisten hoe ze moesten grazen. Het was een kurkdroge zomer en ze hadden geen eigen hooi en kuilgras om bij te voeren. Om hun hoofd boven water te houden, hadden ze allebei een baan ernaast. Het was een uitdagende start maar daar word je sterk en groot van. Inmiddels zijn ze al tien jaar volwaardig boer.

Ze hadden al langer een oogje op de vijf hectare naast de melkstal. Toen BD Grondbeheer onder de vlag van Aardpeer de eigenaar werd, kwam rentmeester Michiel de Koe bij hen aankloppen met de vraag of zij het wilden pachten. Michiel vroeg welke pachtprijs de boeren reëel vonden. In goed overleg hebben ze met elkaar een nette pachtprijs afgesproken. Dat is uniek. Zoiets hadden Petra en Henri niet eerder meegemaakt. Henri: "Provincies en natuurorganisaties hebben hun mond vol van natuurvriendelijke landbouw maar als puntje bij paaltje komt, krijg je veel beperkingen opgelegd én je betaalt de maximale pachtprijs met een kortlopend contract. Aardpeer en BD Grondbeheer zeggen: 'Hé, jullie werken biologisch, jullie aanpak is een meerwaarde voor de omgeving, dit perceel past bij jullie!' Dat wij het Aardpeer­land voor lange tijd en een nette prijs mogen beheren voelt als een beloning voor wat wij al zestien jaar doen voor bodem, biodiversiteit en landschap."

evenementen

Wij veranderen de wereld, en jij kan er bij zijn! Iedereen die wil bijdragen aan een vitale bodem, gezond eten en grotere soortenrijkdom en die wil helpen om dat voor de komende zeven generaties zo te houden, is welkom.

bekijk alle evenementen

laatste nieuws

Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!

bekijk al het nieuws
Laanzichtshoeve