dorpendiner-us-hof-csa

Bregje Hamelynck en Michel Pauluis – Permacultuur-tuinderij Ús Hôf in Sibrandabuorren (FR)

locatie
Sibrandabuorren, Friesland

soort bedrijf
CSA Permacultuur tuinderij

Maak kennis met Bregje en Michel, de initiatiefnemers van Permacultuur-tuinderij Ús Hôf in het Friese Sibrandabuorren. Begonnen met als doel om de lokale duurzame voedselvoorziening op poten te krijgen startte het duo in 2014 hun tuinderij. Op Ús Hof verbinden ze permacultuur met een CSA-verdienmodel waarvan ook hun omgeving profiteert. Doel: het verbeteren van de grond, verhogen van de biodiversiteit én het produceren van heerlijke voedsel.

De tuinderij is een CSA, ook wel Community Supported Agriculture. Dat betekent dat de tuinders en de gemeenschap een relatie met elkaar aangaan. Niet een los kropje sla, maar een heel seizoen groenten van de volle grond. Bregje en Michel laten zien dat het anders kan. Ze produceren niet voor de massa, maar voor hun directe omgeving. Die krijgen voedsel voor een eerlijke prijs, geproduceerd met liefde voor bodem én de natuur. 

Gedurende 35 weken bieden deze twee toppers groente en fruit aan. Bregjes en Michels enthousiasme werkt aanstekelijk. Ze zien voedselproductie als dé manier om een gemeenschap te vormen. Naast hulp van vrijwilligers, stagiaires en mensen die re-integreren in de arbeidsmarkt worden ook abonnees uitgenodigd om mee te helpen. De laatste groep betaalt voor groente, fruit en kruiden, die ze zelf komen oogsten of als tas kunnen afhalen. 

Inmiddels telen Bregje en Michiel voor 330 monden. Ze brengen de grond van de tuinderij onder bij Aardpeer, zodat de voedselproductie generaties lang wordt veiliggesteld voor hun gemeenschap. Ze hopen dat de grondaankoop van Ús Hôf een voorbeeld kan zijn voor een breder grondfonds voor CSA-tuinderijen door heel Nederland.