Johan Janse – De Bosmantel in Andijk (NH)

locatie
Andijk, Noord-Holland

soort bedrijf
Natuurtuinderij

Ontmoet Johan, mede-eigenaar van de Bosmantel. Met zijn tuinderij in Andijk in Noord-Holland richt hij zich op de monden in zijn eigen gemeenschap. Want: goed eten zonder onnodig transport steunt de plaatselijke gezondheid en werkgelegenheid. 

Bij de Bosmantel krijg je niet zómaar producten. Alle groenten, vruchten en bloemen worden op zo’n natuurlijk mogelijke wijze geteeld én dragen rechtstreeks bij aan het herstel van de natuur, aldus Johan. Zo worden er geen middelen gebruikt die de ecosystemen verstoren. 

Johan wil jou graag verrassen. In zijn winkel biedt hij het hele jaar door groente pakketten en abonnementen aan. Welke soorten groenten er in het pakket zitten, kan van week tot week variëren. Spannend dus! 

Johan zet bodemvruchtbaarheid centraal in zijn werk. Hoe zit dat precies? Johan teelt op kleine schaal en wisselt zijn gewassen. Daarnaast geeft hij de ruimte aan wilde grassen en kruiden. Meer dan 10 procent van zijn land is daarvoor gereserveerd, zodat die planten lekker vrijuit kunnen groeien en bijen en insecten aantrekken.

Uiteraard doet Johan dit niet alleen! Hij krijgt hulp van werknemers. Soms dragen ook mensen als vrijwilliger hun steentje bij, omdat ze graag willen leren en helpen. Zo draagt de gemeenschap zelf bij aan de voedselproductie én genieten we van heerlijk werken in de natuur.