aardpeer

Jaring Brunia

Boer Brunia

Dit is Jaring, een biologisch dynamische boer. "Hoorns op de koeien, werken met preparaten en uitgaan van dierlijke krachten. Maar ook je persoonlijke pad vinden als boer en geloven in de kracht van de kosmos, dat is hoe ik werk!" Deze boer vol van passie hielpen we aan grond!

“Ik ben Jaring Brunia (34) en in 2014 begonnen met het melken van koeien op het destijds gestaakte bedrijf van mijn ouders in Raerd. Momenteel melken we 66 dieren, vooral Fries Rood- en Zwartbont. Ik boer zoveel mogelijk met de natuur mee, dus zonder kunstmest, chemie, antibiotica, krachtvoer en met maximale weidegang en dieren die in het voorjaar kalveren. Sinds 2019 is ons bedrijf biologisch-dynamisch.”

Wat is je droom?

“Eigenlijk leef ik al in mijn droom, heb ik weinig te wensen. Maar het is nooit goed om helemaal tevreden te zijn. Zo wil ik graag meer bomen en 76 koeien in de wei, meer aan huis verkopen, nog natuurlijker werken en het bedrijf beter organiseren. Door dat laatste verwachten mijn vrouw en ik meer tijd te hebben voor onze jonge kinderen.”

Hoe kan aardpeer je helpen om deze droom te verwezenlijken?

“Ik heb 39 hectare grasland in eigendom, pacht zo’n 25 hectare van één van de initiatiefnemers van Aardpeer, Stichting BD Grondbeheer en nog eens 15 hectare natuurgrond. Om uiteindelijk zo natuurlijk mogelijk biologisch-dynamisch koeien te kunnen weiden, was extra grond nodig. Ik pacht onder faire condities 30 jaar lang 25 hectare. Zonder mee te doen aan Aardpeer en te pachten van Stichting BD Grondbeheer had ik nooit kunnen staan waar ik nu ben; ook niet via een andere creatieve financieringsvorm.”

Als je in de tijd terug kon reizen, welk advies zou je jezelf dan geven?

“Ik 2014 ben ik uit het niets koeien gaan melken en in 2019 werden we biologisch-dynamisch. Terugdenkend was het advies aan mezelf geweest ‘gewoon doen’, wat ik ook heb gedaan. Je kunt niet alles plannen en er komt gewoon een moment van ‘actie’. Ik heb op een gegeven moment gewoon koeien gekocht en ben ze gaan melken. Mijn advies is om steeds vooruit te blijven denken en doen. Dus als zich kansen voordoen, wacht niet af. Deel je verhaal met anderen en ga ervoor.”

laatste nieuws

Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!

bekijk al het nieuws
Boer Brunia