aardpeer

Jelle Knoot

Jelle Knoot

Boer worden op de boerderij van zijn opa. Dat was de jongensdroom van Jelle Knoot. Inmiddels heeft hij de boerderij in Numansdorp gekocht en teelt hij op acht hectare 18 soorten gewassen. Dit wil hij uitbreiden met hulp van Aardpeer.

Investeer in Jelle

Jelle zit in Samen voor Grond 3!

In 6 weken tijd gaan we 3.5 miljoen euro ophalen voor natuurvriendelijke boeren. Doe je mee?

Ontmoet Jelle

Een biologische boer uit het westen van ons land; Numansdorp.

Terwijl klasgenootjes vroeger droomde van een leven als brandweerman of prinses, droomde Jelle van het leven als boer. Hij had een droom; boer worden, net als zijn opa. Als kleuter hobbelde hij achter zijn opa aan en als tiener werkte hij na school, op zaterdagen en in vakanties mee op de boerderij. Met zijn vmbo-diploma op zak, ging Jelle naar de middelbare school en vervolgens hogere landbouwschool in Dronten. In 2016 werd hij twintig én startte hij Landbouwbedrijf Knoot op de grond van zijn opa. Zijn opa – die toen nog leefde – vond het prachtig. Ook Jelle vindt het mooi dat hij het familiebedrijf kan voortzetten: “De opa van mijn opa was hier al boer.”

Inmiddels heeft hij de boerderij in Numansdorp gekocht en teelt hij op acht hectare 18 soorten biologische gewassen. Hoeveel het bedrijf van zijn opa niet biologisch was, koos Jelle ervoor om volledig naar biologisch om te schakelen.

“Voor de onkruidbestrijding moest ik de schoffelmachine afstellen. Dat vond ik leuker en een grotere uitdaging dan de gifspuit pakken. Bovendien werd ik van gifspuiten altijd een beetje ziek.”

De omschakelperiode naar biologische landbouw duurt officieel twee jaar maar volgens Jelle moet je er minstens vijf jaar voor rekenen: “De eerste jaren zat er nog zoveel chemie in de grond, dat er qua biodiversiteit niet zoveel gebeurde. Naarmate ik de chemie er uitwerkte, kwam er steeds meer leven.” Dit voorjaar zag Jelle allemaal vogelnestjes tussen de spitskolen verschijnen. “Op dat perceel heb ik niet alleen kolen maar ook kwikstaartjes geteeld,” zegt hij gekscherend. “Ook had ik fazanten op mijn land met kleine kuikentjes, die ik steeds groter zag worden en die nu als volgroeide fazanten voor mij opvliegen.” De groenbemesters, die hij gemixt heeft met zonnebloemen, zijn tot zijn verrassing ook goed voor de biodiversiteit: “Het gewas zit vol met mussen en mezen, die zonnebloemzaadjes eten. Ook herten en roofvogels profiteren ervan. Dat ik de boel niet aan het leegroven ben maar iets terugdoe voor de natuur, dat voelt goed.”

Nu wil Jelle 10,6 hectare grond kopen via Aardpeer. 7,4 hectare hiervan is van zijn oom en vader en heeft hij in de afgelopen jaren omgeschakeld naar biologische grond en nog eens 3,2 hectare grond erbij zodat Jelle volledig kan gaan focussen op zijn bedrijf. Dat maakt dat hij gezond boer kan worden en blijven! En wij de grond veilig houden.

Jelle werkt aan het voedsel van de toekomst, met hart voor de natuur. Help je mee? Vanaf 29 februari start een nieuwe obligatie campagne waarbij je vanaf €250,- mee kan investeren in de grond van Jelle. Geef boeren grond voor verandering | Samen voor Grond III

An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!
Investeer in Jelle

evenementen

Wij veranderen de wereld, en jij kan er bij zijn! Iedereen die wil bijdragen aan een vitale bodem, gezond eten en grotere soortenrijkdom en die wil helpen om dat voor de komende zeven generaties zo te houden, is welkom.

bekijk alle evenementen

laatste nieuws

Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!

bekijk al het nieuws
Jelle Knoot