Jelle Knoot
Boer worden op de boerderij van zijn opa. Dat was de jongensdroom van Jelle Knoot. Inmiddels heeft hij de boerderij in Numansdorp gekocht en teelt hij op acht hectare 18 soorten gewassen. Dit wil hij uitbreiden met hulp van Aardpeer.
Ontmoet Boer Jelle
Een biologische boer uit het westen van ons land; Numansdorp.
Terwijl klasgenootjes vroeger droomde van een leven als brandweerman of prinses, droomde Jelle van het leven als boer. Hij had een droom; boer worden, net als zijn opa. Als kleuter hobbelde hij achter zijn opa aan en als tiener werkte hij na school, op zaterdagen en in vakanties mee op de boerderij. Met zijn vmbo-diploma op zak, ging Jelle naar de middelbare school en vervolgens hogere landbouwschool in Dronten. In 2016 werd hij twintig én startte hij Landbouwbedrijf Knoot op de grond van zijn opa. Zijn opa – die toen nog leefde – vond het prachtig. Ook Jelle vindt het mooi dat hij het familiebedrijf kan voortzetten: “De opa van mijn opa was hier al boer.”
Inmiddels heeft hij de boerderij in Numansdorp gekocht en teelt hij op acht hectare 18 soorten biologische gewassen. Hoeveel het bedrijf van zijn opa niet biologisch was, koos Jelle ervoor om volledig naar biologisch om te schakelen.
“Voor de onkruidbestrijding moest ik de schoffelmachine afstellen. Dat vond ik leuker en een grotere uitdaging dan de gifspuit pakken. Bovendien werd ik van gifspuiten altijd een beetje ziek.”
De omschakelperiode naar biologische landbouw duurt officieel twee jaar maar volgens Jelle moet je er minstens vijf jaar voor rekenen: “De eerste jaren zat er nog zoveel chemie in de grond, dat er qua biodiversiteit niet zoveel gebeurde. Naarmate ik de chemie er uitwerkte, kwam er steeds meer leven.” Dit voorjaar zag Jelle allemaal vogelnestjes tussen de spitskolen verschijnen. “Op dat perceel heb ik niet alleen kolen maar ook kwikstaartjes geteeld,” zegt hij gekscherend. “Ook had ik fazanten op mijn land met kleine kuikentjes, die ik steeds groter zag worden en die nu als volgroeide fazanten voor mij opvliegen.” De groenbemesters, die hij gemixt heeft met zonnebloemen, zijn tot zijn verrassing ook goed voor de biodiversiteit: “Het gewas zit vol met mussen en mezen, die zonnebloemzaadjes eten. Ook herten en roofvogels profiteren ervan. Dat ik de boel niet aan het leegroven ben maar iets terugdoe voor de natuur, dat voelt goed.”
Nu wil Jelle 10,6 hectare grond kopen via Aardpeer. 7,4 hectare hiervan is van zijn oom en vader en heeft hij in de afgelopen jaren omgeschakeld naar biologische grond en nog eens 3,2 hectare grond erbij zodat Jelle volledig kan gaan focussen op zijn bedrijf. Dat maakt dat hij gezond boer kan worden en blijven! En wij de grond veilig houden.
Jelle werkt aan het voedsel van de toekomst, met hart voor de natuur. Help je mee? Vanaf 29 februari start een nieuwe obligatie campagne waarbij je vanaf €250,- mee kan investeren in de grond van Jelle. Geef boeren grond voor verandering | Samen voor Grond III
evenementen
Wij veranderen de wereld, en jij kan er bij zijn! Iedereen die wil bijdragen aan een vitale bodem, gezond eten en grotere soortenrijkdom en die wil helpen om dat voor de komende zeven generaties zo te houden, is welkom.
Plantdagen | 23 november | Help mee om het voedselbos te planten
Het is tijd om op de 13 hectare grond in Elst een voedselbos aan te planten. De Jonge Voedselbosboeren telen hier straks noten, fruit en meerjarige groenten. "We kijken er enorm naar uit om dit najaar samen met jullie eindelijk te gaan planten!" Help jij mee?
Plantdagen | 24 november | Help mee om het voedselbos te planten
Het is tijd om op de 13 hectare grond in Elst een voedselbos aan te planten. De Jonge Voedselbosboeren telen hier straks noten, fruit en meerjarige groenten. "We kijken er enorm naar uit om dit najaar samen met jullie eindelijk te gaan planten!" Help jij mee?
Plantdagen | 1 december | Help mee om het voedselbos te planten
Het is tijd om op de 13 hectare grond in Elst een voedselbos aan te planten. De Jonge Voedselbosboeren telen hier straks noten, fruit en meerjarige groenten. "We kijken er enorm naar uit om dit najaar samen met jullie eindelijk te gaan planten!" Help jij mee?
laatste nieuws
Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!
Het is nat, heel nat! 🌧️
- Het is een enorm nat jaar wat een enorme uitdaging is voor onze boeren. Natuurvriendelijk boeren betekent dat je te maken hebt met, jawel, de natuur. Dus ook alle regen. Lees hoe Jelle het ervan afbrengt met al deze nattigheid.
#1 Trouw Duurzame 100
- Werkelijk waar ongelofelijk! In het afgelopen jaar hebben we samen 1,4 miljoen euro opgehaald voor drie natuurvriendelijke boeren. Met de steun van vele investeerders en donateurs hebben we grond aangekocht voor deze boeren, waardoor zij hun missie kunnen voortzetten. Deze prestatie is niet alleen van ons, maar van iedereen die ons gesteund heeft. Samen maken we het verschil voor het voedselsysteem van de toekomst. Dank jullie wel!
Terugblik | Lancering Samen voor Grond III
- Op 29 februari lanceerde de campagne Samen voor Grond III, dat deden we feestelijk bij Plaats de Kleine Aarde in Boxtel. We kijken terug op een prachtige avond!
Verlenging inschrijvingsperiode voor Samen voor Grond Obligaties tot 25 april
- De Samen voor Grond III campagne is met twee weken verlengd, zodat we op 25 kunnen sluiten, kort na Earth Day. Dit is besloten om meer mensen de kans te geven om mee te doen. De campagne, die al 750.000 euro heeft opgehaald, heeft als doel om minimaal 1 miljoen euro bijeen te brengen om deze boeren te ondersteunen bij het realiseren van hun dromen.
Ontmoet de eerste Samen voor Grond III boer
- Er komt weer een nieuwe campagne aan!! Hiervoor selecteerde we enorm leuke boeren. Vandaag stellen we er vast eentje aan je voor. Tromgeroffel...