
Sociale innovatie | huizen voor seizoenscollega's
Natuurvriendelijke en duurzame landbouw betekent ook dat je goed voor je medewerkers zorgt. Aardpeer-boer Gerjan Snippe van akkerbouwbedrijf Boerz in Zeewolde heeft daarom 'thuisvesting' gerealiseerd voor zijn Roemeense collega's. Het gaat om zestien circulair gebouwde huizen met comfort en privacy voor vier personen. Een uniek en toonaangevend initiatief, dat Aardpeer heeft ondersteund met een grondruil en staat volledig achter deze sociale innovatie!
Rijtjeshuizen in de polder voor seizoenscollega's
Natuurvriendelijke en duurzame landbouw betekent ook dat je goed voor je medewerkers zorgt. Aardpeer-boer Gerjan Snippe van akkerbouwbedrijf Boerz in Zeewolde heeft daarom 'thuisvesting' gerealiseerd voor zijn Roemeense collega's. Het gaat om zestien circulair gebouwde huizen met comfort en privacy voor vier personen. Een uniek en toonaangevend initiatief, dat Aardpeer heeft ondersteund met een grondruil.
Wanneer ben je op het idee voor dit project gekomen?
“We werken al heel lang met seizoenscollega's uit Roemenië. Gedurende het seizoen woonden zij zes maanden op een bungalowpark aan het strand in Zeewolde. We wisten dat deze locatie een keer zou eindigen. Toen Aardpeer in 2021 44 hectare vrijkocht, hebben wij de bijbehorende grond met gebouwen gekocht met de gedachte om hier huisvesting voor onze seizoenscollega's te bouwen. Dat is het begin geweest. Vervolgens hebben we contact gezocht met de gemeente. In Flevoland werken veel boerenbedrijven met seizoensarbeiders uit het buitenland. Als tijdelijke huisvesting worden er dan allerlei plekken en stacaravans ingezet, maar wij wilden het mooi en beter doen: echte huizen met comfort en privacy. De gemeente vond het interessant en heeft ons groenlicht voor een pilot gegeven.”
Je werkt samen met huisvestingspartner HomeFlex. Waarom heb je daarvoor gekozen?
“Het beheer wilden we niet zelf doen. Met HomeFlex hadden we gelijk een klik. Het zijn leuke ondernemers met dezelfde visie als wij. Dus niet: hoe krijgen we zoveel mogelijk mensen in een huis? Maar: wat is een fijn thuis voor als je van huis bent? We hebben samen gebouwd, ik ben mede-eigenaar. HomeFlex gaat het beheren en zorgt ervoor dat het ook in mijn laagseizoen bezet is, bijvoorbeeld met seizoenswerkers van collega-fruittelers die in de herfst en winter hun arbeidspiek hebben.”
Aardpeer heeft het project ondersteund met een grondruil. Waarom was dat nodig?
“We wilden goed bouwen. Dat betekent dat je ruimte nodig hebt. Omdat onze bouwvlek naast de grond van Aardpeer ligt, wilden wij graag een stuk grond van Aardpeer voor de bouw gebruiken en een ander deel achter de bouwplek weer ter beschikking stellen voor de teelten. Hiervoor hebben we een grondruil gedaan. Aardpeer was enthousiast over ons initiatief en heeft positief meegewerkt, dat was heel fijn.”
Jullie hebben gekozen voor duurzame bouw. Hoe hebben jullie dat aangepakt?
“Voor de financiering van de bouw zijn we met Triodos in zee gegaan. Op uitnodiging van Triodos zijn we bij een presentatie van Thomas Rau geweest, de architect van het nieuwe Triodos gebouw. Hij maakt circulaire gebouwen die hergebruikt kunnen worden. Dat principe hebben wij zoveel mogelijk toegepast: wij hebben tijdelijke huizen gebouwd van duurzame materialen, die verplaatst of hergebruikt kunnen worden. Rondom de huizen leggen we een hectare voedselbos aan. Dat is mooi voor het landschap en fijn voor de collega's die er wonen, het fruit en de noten zijn voor hun.”
Kun je kort omschrijven hoe de huizen eruit zien?
“Ik zou het omschrijven als rijtjeshuizen in de polder. Het zijn zestien huizen voor vier personen. Het is mooi en fris geworden en er zit veel hoogte in. We hebben onze seizoenscollega's meegenomen in het ontwikkelingsproces. Onze Roemeense collega's komen vaak in vrienden- of familiegroepen naar Nederland en vinden het fijn om samen te wonen. De woonkeuken en badkamer zijn daarom gemeenschappelijk en iedereen heeft een eigen slaapkamer. Community en privé onder een dak. Mijn Roemeense voorman Varro, die de seizoensarbeiders voor mij regelt en coördineert, zei: 'Het is fijn dat je goed voor ons zorgt, maar houdt het wel praktisch.' De huizen zijn daarom eenvoudig maar wel volledig ingericht met pannen, servies, bedden, beddengoed, meubels, gordijnen en schilderijen aan de muur.”
Hoe lang heeft het bouwproces geduurd?
“In de zomer van vorig jaar zijn we met de bouw gestart en afgelopen januari was het af. In maart zijn de eerste collega's erin gegaan. Op 3 oktober aanstaande is de officiële opening. Met elkaar gaan we dan de eerste bomen van het voedselbos planten en onze Roemeense collega's maken hun befaamde goulashsoep.”
Tekst: Annelijn Steenbruggen
laatste nieuws
Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!

Nieuwe campagne: Loverendale- Ter Linde
- Het is de oude biodynamische boerderij van Nederland: Loverendale-Ter Linde (anno 1926) in Oostkapelle. Een prachtige plek waar in de afgelopen 100 jaar veel is gebeurd. Boer Tim Moerman is gemotiveerd om dit historische erfgoed te behouden. En om hem daarmee te helpen gaan we de grond opnieuw vrij maken. Ja je leest het goed, opnieuw, hoe dat zit lees je in dit artikel.

Eerste gronden Veld en Beek veiliggesteld
- De eerste hectares van Veld en Beek zijn veilig. Dankzij ruim 800 donateurs is het eerste deel van de bedrijfskavel van Veld en Beek nu voorgoed veiliggesteld voor natuurvriendelijke landbouw! 💚 De nieuwe generatie boeren gaan deze grond pachten van onze partner BD Grondbeheer tegen een passende prijs, zodat zij een ecologisch en economisch gezonde toekomst kunnen opbouwen. We zijn er nog niet! In totaal willen we 20 hectare vrijmaken —help je mee om de rest ook veilig te stellen?

Boer Jeroen geeft grond ter waarde van miljoenen euro's weg
- Boer Jeroen geeft grond ter waarde van miljoenen euro's weg aan BD-Grondbeheer. Hoe bijzonder is dat? Voor deze donatie hebben we wel hulp nodig. Om de 20 hectare landbouwgrond, in Zeewolde, aan onze partner BD Grondbeheer te doneren moet hij 300.000 euro aan belastingkorting terugbetalen. Daarvoor zijn we een actie gestart, help je mee?
