
Aardpeer brengt natuur en landbouw in balans via grond
Aardpeer wil landbouw, voedsel, natuur én mensen weer met elkaar verbinden via grond. Eén van de vier initiatiefnemers van Aardpeer en directeur van Wij.land, Danielle de Nie, vertelt hoe.
Landbouw, voedsel en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
De afgelopen decennia zijn we in de landbouw een route ingeslagen, die ons verder van de natuur afbracht. Aardpeer wil landbouw, voedsel, natuur én mensen weer met elkaar verbinden via grond. Eén van de vier initiatiefnemers van Aardpeer en directeur van Wij.land, Danielle de Nie, vertelt hoe.
Natuur op het boerenbedrijf
“Er zijn eigenlijk twee belangrijke routes waarop we landbouw en natuur weer met elkaar willen verbinden. Allereerst is dat het terugbrengen van natuur op de boerenbedrijven. Er liggen daar veel kansen, zowel onder als boven de grond. Boerenbedrijven zijn van oudsher een geschikte habitat voor vogels, insecten en zoogdieren, zoals hazen en vleermuizen. Met kleine en grote maatregelen kun je veel bereiken. Denk aan het inzaaien van bloemrijke akkerranden, een ruimere vruchtwisseling aanhouden, het bodemleven stimuleren of het creeëren van nestgelegenheden.”
Natuur over grenzen heen
Daarnaast stimuleert Aardpeer boeren om hun impact op de omgeving te verbeteren. De invloed van een agrarisch bedrijf reikt immers verder dan het erf, bijvoorbeeld als het gaat om stikstof of bestrijdingsmiddelen. “We stimuleren boeren om het gebruik van chemische middelen af te bouwen.”
Met name boeren vlakbij kwetsbare natuurgebieden kunnen veel verschil maken. Wij.land werkt op diverse plekken met boeren rondom natuurgebieden samen.
“Op veel van die plekken zien we ook dat dieren zich niets aantrekken van grenzen. De zwarte sterns in de Vechtplassen broeden in de natuurgebieden, maar zoeken hun voedsel op de landbouwpercelen daaromheen. Met extra grond kunnen boeren meer ruimte creeëren voor natuur op hun bedrijf, bijvoorbeeld natuurvriendelijke oevers. Zo creëren we bufferzones.”
Plannen op basis van eigen wensen en ambities
De ene boer wil iets met weidevogels, de ander iets met bloemrijke randen. Iedere ondernemer en ieder omgeving is uniek. Aardpeer werkt met boeren die zelf een sterke motivatie hebben om aan de slag te gaan. “We schrijven niet voor wat boeren moeten doen, maar ze komen zelf met een plan om de biodiversiteit te versterken. Vervolgens kijken we ieder jaar of er verbetering heeft plaatsgevonden.”
Grond als sleutel
“Voor mij is de missie van Aardpeer geslaagd als we boeren, burgers, bodem en biodiversiteit weer met elkaar kunnen verbinden via grond. Boeren kunnen duurzamer boeren, burgers staan weer in verbinding met hun voedsel en de bodem en biodiversiteit profiteren daarvan. We beginnen nu relatief klein, maar onze ambitie is groot. We willen eerst leren, daarna opschalen en nog veel meer boeren helpen.”
laatste nieuws
Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!

Nieuwe campagne: Loverendale- Ter Linde
- Het is de oude biodynamische boerderij van Nederland: Loverendale-Ter Linde (anno 1926) in Oostkapelle. Een prachtige plek waar in de afgelopen 100 jaar veel is gebeurd. Boer Tim Moerman is gemotiveerd om dit historische erfgoed te behouden. En om hem daarmee te helpen gaan we de grond opnieuw vrij maken. Ja je leest het goed, opnieuw, hoe dat zit lees je in dit artikel.

Eerste gronden Veld en Beek veiliggesteld
- De eerste hectares van Veld en Beek zijn veilig. Dankzij ruim 800 donateurs is het eerste deel van de bedrijfskavel van Veld en Beek nu voorgoed veiliggesteld voor natuurvriendelijke landbouw! 💚 De nieuwe generatie boeren gaan deze grond pachten van onze partner BD Grondbeheer tegen een passende prijs, zodat zij een ecologisch en economisch gezonde toekomst kunnen opbouwen. We zijn er nog niet! In totaal willen we 20 hectare vrijmaken —help je mee om de rest ook veilig te stellen?

Boer Jeroen geeft grond ter waarde van miljoenen euro's weg
- Boer Jeroen geeft grond ter waarde van miljoenen euro's weg aan BD-Grondbeheer. Hoe bijzonder is dat? Voor deze donatie hebben we wel hulp nodig. Om de 20 hectare landbouwgrond, in Zeewolde, aan onze partner BD Grondbeheer te doneren moet hij 300.000 euro aan belastingkorting terugbetalen. Daarvoor zijn we een actie gestart, help je mee?
