word aardpeerboer
Ook Aardpeerboer worden?
Van gangbare akkerbouwers of veehouders die de omslag wil maken naar een duurzaam bedrijfsmodel tot een voedselbos met een uitbereidingswens. Elke boer en nieuw voedselinitiatief kan Aardpeerboer worden. Als je een concrete grondvraag hebt, kan je je bij ons aanmelden. Dat kan via onderstaand formulier:
Ook aardpeerboer worden?
Na het invullen van het fomulier ontvang je van ons een mail met een tips om je voor te bereiden op een Aardpeer traject! Wij houden je vervolgens op de hoogte over wanneer er een nieuwe kans voordoet om mee te doen in een financieringsronde!
Wat is een aardpeerboer?
Aardpeerboeren zetten zich in voor het stimuleren van de natuurlijke werking van de bodem en het sluiten van de kringlopen op het bedrijf. Ze bevorderen de positieve impact, die het bedrijf heeft op natuur en landschap. Ook zorgen ze voor een verbinding van het bedrijf met haar directe omgeving. Het zijn boeren met een missie!
Pachtprijs
Een ‘natuurvriendelijke’ pachtprijs, gebaseerd op het voortbrengend vermogen van de grond. De marktwaarde van de grond is in het aardpeer-model niet leidend voor de pachtprijs. In de huidige omstandigheden zal dit dus vaak betekenen dat de pachtprijs lager ligt dan wat gangbaar is in de markt.
Erfpacht
Boeren krijgen een lange termijnperspectief doordat de grond voor 30 jaar in erfpacht wordt uitgegeven.
Certificering
In de overeenkomst wordt een bepaald duurzaamheidsniveau vastgelegd, bijvoorbeeld een certificering als SKAL of Demeter, aansluiting bij Herenboeren NL of andere meetbare prestaties.
Minimale eisen
- een duurzaam beheer van de bodem zonder chemische middelen en kunstmest;
- het vergroten van de biodiversiteit;
- gezonde menswaardige (werk)omstandigheden;
- goed geborgd dierenwelzijn;
- het herstel van de balans tussen natuur en landbouw;
- het zoeken van verbinding met de directe omgeving.
laatste nieuws
Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!

Gast column | Boerenkracht benutten
- Joks Janssen neemt je mee in zijn gast column; Boerenkracht benutten. Joks is Professor of Practice ‘Brede welvaart in de regio’ aan Tilburg University en senior adviseur duurzame gebiedsontwikkeling bij Het PON & Telos daarnaast was hij lid van de selectiecommissie in ons traject Samen voor grond in Brabant.

Hoe gaat het nu met Herenboeren Land van Weert?
- Het is alweer 2 jaar geleden dat we Herenboeren Land van Weert hielpen aan grond! Benieuwd hoe het nu met ze gaat?

Maak kennis met Aardpeer Simone
- Maak kennis met nieuwe Aardpeer Simone Lips. Per 1 maart versterkt zij het Aardpeer team. Simone gaat de Aardpeer community opvrolijken met evenementen, webinars en inspiratie. @Simone, welkom!
